София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Омбудсманът атакува в КС забраната за пътуване на българи, които не са си платили глобите

Диана Ковачева твърди, че в основата на това решение стои икономически интерес за събиране на вземания

Омбудсманът атакува в КС забраната за пътуване на българи, които не са си платили глобите

Диана Ковачева твърди, че в основата на това решение стои икономически интерес за събиране на вземания

5 сОбщество 617 Златина Петкова


Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текстовете от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Касае се за решението за спиране на български граждани, които не са си платили глобите към КАТ. „Не би могло да се приеме, че разпоредбите на чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“ от ЗДвП са в съответствие с Конституцията. 

В основата на законовите текстове е икономически интерес за събиране на вземания на държавата (неплатени глоби), който обаче не оправдава засягането на основни конституционни права, каквито са свободното придвижване и напускането на пределите на страната, регламентирани в чл. 35 от Конституцията на Република България, обясняват още от пресцентъра на Омбудсмана.

Оттам допърват, че посочените права могат да бъдат ограничавани само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Събирането на неплатени глоби на границата и обвързването на тяхното плащане с правото да напуснеш пределите на страната, е неприемливо и не оправдава ограничаването на правата, предвидени в конституционната разпоредба. 

Финансовият интерес на държавата не е сред възможните основания за ограничаване на посочените конституционни права на гражданите“, категорична е Ковачева.