София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Осъдиха компания на Тръмп за данъчни измами в продължение на 15 години

„Това е случай на чиста лъжа и измама", заяви прокурорът на Манхатън Алвин Браг

32 сПравосъдие 396 Николай Парашкевов

Компанията за недвижими имоти на Доналд Тръмп беше осъдена за поддържане на престъпна схема за измама на данъчните власти.

Според съда в Ню Йорк нарушенията са извършвани в продължение на цели 15 години, съобщава "Ройтерс".

Глоби до 1,6 млн. долара грозят „Trump Organization”, която управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по света.

След 12-часово заседание журито призна компанията за виновна по всички повдигнати ѝ обвинения.

Окончателната присъда ще бъде произнесена на 13 януари.

Въпреки че санкцията вероятно няма да създаде сериозни финансови проблеми на фирмата, може да прогони партньорите и кредиторите ѝ.

Адвокатът Алън Футерфас пък заяви, че решението ще бъде обжалвано.

Юристът определи като „неясен” закона, който позволява осъждането на компания, ако служителите ѝ са извършили престъпления „от нейно име”.  

Основното обвинение по делото бе, че компанията е покривала лични разходи (наеми и лизинг на коли) на топ мениджъри, включително бившия главен финансов директор Алън Вайселберг, без да отчита приходите.

Фирмата дори е давала бонуси на въпросните хора, сякаш са независими изпълнители.

„Това е случай на чиста лъжа и измама! Изготвяне на фалшиви документи! И всичко това с цел да се избегне плащането на данъци”, заяви прокурорът на Манхатън Алвин Браг.

Доналд Тръмп, който наскоро обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат в САЩ, отхвърли всички обвинения. Определи като „политически мотивиран лов на вещици”.