София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ОСИГУРЕНИ СА ОЩЕ ПАРИ ЗА САНИРАНЕ

ТЕЗИ СРЕДСТВА ЩЕ ОТИДАТ ПО ПЕРОТО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА ЗА САНИРАНЕ

6 годиниОбщество 56 Боряна Райчева

Осигурени са допълнително почти 15 милиона лева от държавния бюджет за съфинансиране към наличните средства от европейското финансиране по европейската програма регионално развитие за санирането на многофамилните жилищни сгради. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С осигурените средства държавата ще може да довърши изграждането, санирането и обновяването на сградите, които са подадени и одобрени за финансиране по европейската програма.

Павлова поясни, че търговските обекти, които са намират в жилищни сгради, също могат да се включат в програмата за саниране като част от общите мерки за енергийна ефективност безплатно, ако не са получавали държавна помощ над 200 000 лв., за последните 3 години. По отношение на Националната програма за енергийна ефективност министерството на регионалното развитие и издало изричното указание на общините да приоритизират при избора на сгради от най-старите към по-новите. Така програмата ще бъде солидарна като се спазва принципът пръв по документи, а не по нужда.