София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Радев ще обнародва промените в Изборния кодекс

Това става в извънреден брой на Държавен вестник
13 мПолитика 1604 Велина Велинова

Президентът Румен Радев ще обнародва промените в Изборния кодекс. 

Това става ясно от брой 36 на Държавен вестник.

Утре ще излезе извънредният брой на вестника, в който промените ще бъдат официализирани.

Вчера вечерта народните представители решиха да се гласува с машини в България и в чужбина в секциите с над 300 избиратели, припомня "Фокус". Машинно гласуване няма да се провежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели.

В случаите, в които машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия ще уведомява районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия (ЦИК) и гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 души. Този брой ще включва председателя, заместник-председателите и секретарите на ЦИК. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента след публични консултации. Парламентът реши също ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!