София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От приключването на паузата: Израелската армия е атакувала над 400 цели в Газа

Участвали са въздушни, военноморски и сухопътни сили

2 месецаВойна 66 Иванина Игнатова

Израелската армия съобщи, че е атакувала над 400 "терористични цели" в ивицата Газа, откакто предния ден приключи паузата в боевете срещу Хамас, предаде АФП. Участваха въздушни, военноморски и сухопътни сили, казва се в съобщението, като се добавя, че изтребители са ударили" над 50 цели в мащабна атака в района на Хан Юнис" в южната част на територията.

Израел извърши смъртоносни бомбардировки в Газа за втори ден в събота, след като едноседмичното примирие с Хамас се провали въпреки международните призиви за удължаване, предаде АФП. Облаци сив дим от ударите надвиснаха над Газа, където управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че близо 200 души са били убити след изтичането на паузата във военните действия рано в петък. И двете страни се обвиняваха взаимно за нарушаването на примирието, като Израел твърдеше, че Хамас се е опитал да изстреля ракета преди да приключи примирието и не е успял да представи списък с други заложници за освобождаване. „Това, което правим сега, е да нанасяме удари по военни цели на Хамас в цялата Ивица Газа“, каза говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус пред репортери в събота.

С подновяването на военните действия въоръженото крило на Хамас получи "заповед да възобнови битката" и да "защити ивицата Газа", според източник, близък до групата, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Международни лидери и хуманитарни групи осъдиха връщането към боевете. „Дълбоко съжалявам, че военните операции започнаха отново в Газа“, подчерта генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в платформата X. „Съобщава се, че днес, в рамките на няколко часа, има десетки убити и ранени. Отново беше казано на семействата да се евакуират. Надеждите бяха попарени“, изтъкна ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс.

Страховете от по-широк регионален конфликт нараснаха, след като Израел нанесе удари срещу Дамаск в събота, а въоръжената групировка Хизбула заяви, че един от нейните членове е бил убит при израелски удар срещу Ливан в петък. САЩ заявиха, че работят с регионални партньори за постигане на ново прекратяване на огъня. „Ще продължим да работим с Израел, Египет и Катар в усилията за повторно въвеждане на паузата“, каза министърът на отбраната Лойд Остин пред репортери в Калифорния в петък. Посредническите усилия на Катар и Египет продължават, каза източник, информиран за преговорите, пожелал анонимност.

Снимка: БГНЕС