София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Отиде си френската легенда Жан-Клод Кариер

Известният сценарист и писател е с десетки постижения в киното и литературата
пропускане
5 чОбщество 172 Златина Петкова

Френският сценарист, писател и режисьор Жан-Клод Кариер почина на 89-годишна възраст,  съобщи дъщерята на легендата. Тя е заявила, че баща й е починал в съня си в дома си в Париж. Той не е страдал от никаква болест, каза дъщеря му. 

Кариер е роден на 17 септември 1931 година в Коломбиер сюр Орб в Лангедок в селско семейство. През 1957 година публикува първия си роман "Lézard“, след което е ангажиран от режисьора Жак Тати да пише кратки романи по неговите филми.

Малко по-късно започва да пише сценарии за филми и през 1962 година получава "Оскар“ за късометражния " Честита годишнина“.

През следващите години работи с Луис Бунюел и други водещи режисьори по филми като "Дневна красавица“ (1967), "Излитане“ (1972), "Дискретният чар на буржоазията“ (1972), "Този неясен обект на желанието“ (1977), "Тенекиеният барабан“ (1979), "Непосилната лекота на битието“ (1988).

Жан-Клод Кариер е сценарист и на българския филм "Досието Петров" от 2015. "Досието Петров" разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!