Начало Новини Предавания На живо

Откритото писмо на Николай Бареков до ВСС – прието за сведение

Той сигнализира за неправомерни действия от страна на съдебните служители и съдебната полиция

Откритото писмо на Николай Бареков до ВСС – прието за сведение

Той сигнализира за неправомерни действия от страна на съдебните служители и съдебната полиция

3 годиниПравосъдие 27 Боряна Райчева


След като на 16.03.2017 г. евродепутатът Николай Бареков  не беше допуснат от полицията до лекция във Върховния касационен съд, в която участваше главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция – Лаура Кьовеши, той подаде сигнал до Висшия съдебен съвет под формата на открито писмо. Писмото е адресирано и до министъра на правосъдието Мария Павлова и също до главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Сигналът на евродепутата е за неправомерни действия на представители на съдебната полиция и на съдебни служители, които са възпрепятствали достъпа му до Конференция на тема „Румънският опит: антикорупционни институции и мерки“, провеждаща се в зала 15 на Съдебната палата. В писмото си Николай Бареков се обръща към Пленума на ВСС с искане да стартира процедурата за преждевременно отстраняване на г-н Лозан Панов от длъжността председател на Върховния касационен съд, заради „въвличане на съда и неговите служители в политически междуособици“ за употреба на служебно положение за политически цели, за покровителстване на олигархично влияние върху цялата съдебна система и за цялостно уронване престижа на третата власт в държавата“.
 
Пленумът на ВСС прие, че повдигнатите в сигнала на г-н Бареков въпроси не са от неговата компетентност. В хода на обсъждането бе направено искане в следващо заседание на Пленума да се разгледа ролята на съдебни служители, препятствали достъпа до конференцията.