София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОЗХО: Хлор е използван в атаката срещу Дума

Готов е междинният доклад на разследването за химическата атака в Сирия

14:43 ч. 07.07.2018 г.Общество 10

Експерт по химически оръжия твърди, че вероятно хлор е бил използван при нападението през април срещу сирийския град Дума.

В междинния доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия се казва, че "различни хлорирани органични химикали" са открити, но няма доказателства за нервни агенти.

Десетки цивилни бяха убити при химическата атака срещу бунтовническия град в региона на Източна Гута, близо до Дамаск, припомня Би Би Си.

Сирийското правителство отрича извършването на атака с химическо оръжие.

След атаката срещу Дума американски, британски и френски военни самолети извършиха нападение срещу правителствени военни цели.

Наскоро ОЗХО пролучи нови правомощия от държавите-членки да посочи отговорните за употребата на химическо оръжие. Разследването на организацията на а атаката срещу Дума продължава.

Лекарите в града съобщиха на 7 април, че повече от 500 пациенти са били доведени до медицински съоръжения със симптоми, предполагащи излагане на химичен агент.

Спасителните екипи също така съобщиха за силна миризма на хлор във въздуха след въздушно нападение, насочено към две места в Дума.

"Наред с експлозивните остатъци, различни хлорирани органични химикали са открити в проби от два обекта", се казва в предварителния доклад.

"Работата на екипа, за да установи значението на тези резултати, е в ход. Екипът на мисията ще продължи работата си, за да извлече окончателни заключения.", посочват от ОЗХО.

В доклада се казва, че две проби от газови бутилки, намерени на атакуваните цели, са дали положителни резултати за хлор.

След нападението разследването на ООН каза, че доказателствата сочат към употребата на хлор, но някои хора са проявили симптоми, които са по-съвместими с употребата на нервен агент.

Докладът на ОЗХО обаче заяви, че "не са открити никакви органични фосфорни нервни агенти или продуктите им на разграждане" на местата от атаките.

Петгодишната обсада на Източната Гута, селскостопанска зона извън столицата, където живеят най-малко 265 000 цивилни граждани, е най-дългата в съвременната история.

В края на април, след двумесечна офанзива от проправителствени сили, подкрепени от руски въздушни удари, които унищожиха домове, бизнеси и болници, съобщиха, че са оставили повече от 1700 мъже, жени и деца мъртви.