София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Паргов: Хората очакват стабилно правителство, което да даде перспектива

"Формирането на такова правителство трябва да бъде ново като философия и управление"
31 сПолитика 279 Мирослав Митков

Хората очакват стабилно правителство, което да даде перспектива, защото още едно неолиберално управление ще бъде пагубно за България. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по БНР. 

„Примерът с лакътушещата и неубедителна подкрепа за президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова от есента на миналата година, в която ние в София дадохме тон за подкрепа, която беше приета на Градската конференция, която не можа да разубеди съмненията на, че има нещо не както трябва. Това е една от причината за отлива на гласове на 4 април. През 2019 г. това, което се случи в София, трябваше да бъде начало на края на ГЕРБ и беше своеобразен модел на поведение, който искахме да се изпълни в национален план. Резултатът за кандидата за кмет беше най-добрият в последните 30 години. БСП удвои присъствието си в Столичния общински съвет,настъпи и в районните администрации с двама кметове. Въпросът е защо това, което имахме като подем в София, се изпари година и половина по-късно не само там, но и в цялата партия. Това са сериозни процеси. Ако 2019 г. не бяхме постигнали този успех, моята оставка щеше да бъде факт“, посочи Паргов.

„Миналата година след прекия избор, да сте чули различни мнения и гласове в БСП? Всички притихнаха и започнаха да работят за постигане на целта, която си бяхме поставили на миналия Конгрес на партията – да спечелим изборите. На никой не му е минавала мисълта да продължава това с това разноговорене. Въпросът е, че дойде време за равносметка и то на всички“, каза още той.

„Хората очакват стабилно правителство, което да даде перспектива. Формирането на такова правителство трябва да бъде ново като философия и управление, защото още едно неолиберално управление ще бъде пагубно за България. Предвид това, което отреди избирателя на всички партии, означава, че диалогът и консенсусът трябва да бъдат водещи в разговорите за това правителство, което трябва да бъде стабилно, на принципна основа и за политики. Повечето партии са с теми на БСП – доходи, социална политика, преизчисляване на пенсии. БСП в началото на парламента миналата сряда постави 4 държавнически въпроса“, заяви той.

„Много пъти сме ставали свидетели, че много се говори преди избори, но след изборите се получава друго нещо – обстоятелствата се променят. Трябва да забравим кой какво е говорил преди изборите и да започнем да мислим какво ще правим сега, защото е важно какво ще се случва в държавата. Вчера мандатът за разговори с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Предстои да видим резултата от тези разговори. Хубавото е, че всички имат обща основа – да сменят модела, да се направят реформи в ключови сфери. Въпросът е вече какво представляват тези реформи и какво е виждането на всяка една формация за тях“, допълни Паргов.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!