София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАРИ ЩЕ ИМА И ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

148 ЛЕВА ЗА ГОВЕДО, 28 ЗА ОВЦЕ И КОЗИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЖИВОТНОВЪДИТЕ

9 годиниАгро 9 Боряна Райчева

Народното събрание прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет, като според новия закон Държавен фонд Земеделие получава 70 млн. лв. 90% от средствата ще се използват за изплащане на националните доплащания за глава животно на животновъдите.

Веднага след обнародването на Закона в Държавен вестник, средствата ще започнат да се изплащат – съответно по 140 лв. за говедо, 245 лв. за бивол и 28 лв. за овце и кози ще получат животновъдите като национални доплащания през декември. Останалите 10 млн. лв по бюджета на фонд Земеделие за заложени за държавни помощи за болестта син език и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци. С актуализацията на бюджета се отпускат и 16,4 млн. лв за Министерството на земеделието и храните. Средствата ще се използват за разплащане на сключени договори в частта на издръжката на Българската агенция по безопасност на храните – 5,4 млн. лв., Селскостопанската академия – 5 млн. лв., Изпълнителна агенция по горите – 4 млн. лв. и Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури” – 2 млн. лева.