София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Патриарх Неофит с обръщение: В тази свята нощ изгрява надеждата за целия човешки род

Празничната служба започна от 17 часа в Св. Александър Невски
6 сОбщество 268 Ивана Иванова

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба на Бъдни вечер в катедралния храм "Св. Александър Невски", предаде Би Ти Ви.

Тя започна в 17 часа в патриаршеската катедрала.

"В тази свята нощ изгрява надеждата за целия човешки род. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, а да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко", каза патриарх Неофит и благослови празничната вечеря.

Той пожела на всички християни Исус Христос и Божията майка да са с тях в този светъл празник.

„Твоето рождество Христе Боже наш озари света със светлината на познанието. Нека в тази толкова чакана и светла нощ на очакване на Божия син в единомислие да сме смирени към това вселенско рождество. Нека нищо не ви смущава, защото в тази свята нощ изгрява надеждата на целия човешки род“, пожела българският патриарх.

Службата премина при спазване на противоепидемичните мерки, а в храма се допускаха единствено хора с маски.

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

На 25 декември, Рождество Христово, патриарх Неофит ще отслужи Божествена света литургия, от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

От Българската православна църква приканват православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения, при спазването на всички противоепидемични мерки.

Тържествените богослужби ще бъдат излъчени директно в ефира на БНТ 1, както и на официалната страница на Светия синод във фейсбук.