София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Петгодишни деца предпочитат да умрат": "Лекари без граници" за ужаса от войната в Газа

Хората в Газа се нуждаят от прекратяване на огъня, категорични са от организацията

2 месецаВойна 6

Ръководителят на Лекари без граници заяво в четвъртък на Съвета за сигурност на ООН, че медицинските екипи в ивицата Газа са измислили нов акроним - за ранено дете, чието семейство не е оцеляло. 
„Децата, които оцелеят в тази война, ще носят не само видимите рани от травматични наранявания, но и невидимите“, каза международният генерален секретар на MSF Кристофър Локиър пред 15-членния съвет.
„Има многократно изселване, постоянен страх и свидетели как членове на семейството буквално се разчленяват пред очите им“, каза той. „Тези психологически травми са накарали деца на петгодишна възраст да ни кажат, че биха предпочели да умрат.“
Локиър критикува Съединените щати, заявявайки, че многократно са използвали правото си на вето, за да попречат на Съвета да поиска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинските бойци Хамас в Газа.
„Хората в Газа се нуждаят от прекратяване на огъня, не когато е възможно, а сега. Нуждаят се от продължително прекратяване на огъня, а не от временен период на спокойствие“, каза Локиър. „Всичко по-малко от това е груба небрежност.
САЩ наложиха вето на три резолюции на Съвета за сигурност на ООН от началото на настоящите боеве на 7 октомври, като последно блокираха във вторник искане за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, тъй като вместо това настояват Съвета да призове за временно прекратяване на огъня, свързано с освобождаването на заложници държани от Хамас.