София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Петков след среща с Драги: "Газпром" е казал на Италия да плаща в евро, а те ще превалутират

Българският премиер е на среща с италианския си колега
4 мПолитика 1528 Ивана Иванова

Трябва да имаме обща позиция между страните членки на ЕС, че е възможно Русия и Газпром да дават различни условия на различни страни, което може да предполага, че едни страни може да си плащат в евро, а други да не могат. Трябва да имаме една позиция, трябва условията да са еднакви. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата си с премиера на Италия Марио Драги.

"Говорихме да увеличим мандата на Европейската прокуратура да включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други подобни, където парите се изнасят от България и отиват в други европейски страни", каза Петков.

"При нас имаше абсолютен риск от сменянето от евро в рубли. На много от страните членки е предложено, че самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват въобще за превалутиране, въпреки че имат втора сметка", коментира премиерът.

"Доколкото разбирам плащанията в евро или долари са достатъчни, дори и да има сметки в рубли. Това значи, че превалутирането ще е проблем на "Газпром", а не на Италия", каза Петков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!