София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Петър Кърджилов: Незаконният НОЩ не успя да овладее пандемията (ВИДЕО)

Експертът по комуникация коментира, че планът за ваксинация е създаден в престъпен дух
1 мЗдраве 469

Националният оперативен щаб се създаде в разрез с българските закони, аз поисках като информация заповедта за създаване на НОЩ. Той беше създаден противозаконно, защото според закона председателят на щаба, който е създаден за защита при бедствия, взима еднолично отговорност за решенията, които се прилагат, а ние гледахме как премиерът Бойко Борисов не изпълни закона. Това води до резултата, че ние все още сме на второ място по смъртност в Европейския съюз, след като щабът за борба с коронавируса, едновременно няма нужните правомощия и едновременно председателят на НОЩ не беше нито епидемиолог, нито вирусолог. Това коментира експертът по комуникация при рискове и кризи Петър Кърджилов в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Аз поисках информация от министъра на здравеопазването в оставка чрез 13 въпроса, по които искам цялостен отчет за изпълнението на плана за ваксинация. Този план е създаден изключително в престъпен дух към цялото общество. Преди два дни акад. Ангел Гълъбов каза, че това е престъпно отношение към възрастните хора над 65 години и хората с хронични заболявания", каза още Кърджилов.

Той днес е получил отговор, че са решили да удължат срока за отговор на моите въпроси. 

Ето ги и въпросите: 

1.      Какъв е точният брой на общите количества отделни дози ваксини на компаниите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от Българската държава към датата на подаване на настоящото заявление – 13 април 2021 г.? Колко са получените пратки от двата вида иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от колко точно дози се състои всяка от пратките?

2.      Как точно е извършено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, според фазите на Националния план за ваксиниране? Какви точно количества от двата вида ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?

3.      За всяка една отделна област в страната към днешна дата: Какви точно количества от двете одобрени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви точно количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата вида са предоставени на колко точно общо практикуващи лекари във всяка една отобласт в страната? Какви точно количества от двата вида иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ във всяка от областите? Какви точно количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно други медицински специалисти (мобилни кабинети), на каквито също е възложено да прилагат ваксините според Националния план за ваксиниране? Доставяни ли са дози от двата вида иРНК ваксини по други начини и директно на други субекти, без отчитане и разпределяне от районните здравни инспекции?

4.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза I (медицински специалисти, фармацевти и помощен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?  Какъв е точният брой на всички ваксинирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

5.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза II (потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки) са 112 080 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

6.      В Националния ваксинационен план липсва всякаква информация относно лицата от Фаза III – служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Записано е само, че очакваният брой подлежащи ще бъде формиран според предварително изготвени списъци. Молим да ни отговорите подробно на следните въпроси: Кои точно (поименно) инситуции, съсловни и частни органзиации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези списъци, кой точно ги изготвя и по какви точно критерии се определят служителите, подлежащи на имунизиране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, освен с публично известните ни субекти: ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и адвокатите? Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на имунизиране? Какъв е точният брой на ваксинираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на ваксинираните с един от двата вида иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една поставена доза и колко с две дози?

7.      В Националния ваксинационен план е записано, че „за приоритизирането на целевите групи НВЩ привлича външни експерти в отделни области за изразяване на становища по етични въпроси”. Молим да ни отговорите кои са привлечените външни експерти (поименно), довели Ви до „етичното” решение най-рисковите групи граждани да попаднат едва във Фаза IV от Националния ваксинационен план?

8.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички граждани от тази фаза, заявили желание да бъдат ваксинирани с един от двата вида иРНК ваксини, но неполучили досега желаната ваксина поради недостиг на количествата?

9.      Какъв е очакваният брой подлежащи на ваксиниране от Фаза V на ваксинационния план (уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот). Кои точно групи от населението са включени в тази фаза и по какви точно критери се определят те? Колко души от тази фаза са вече имунизирани с препаратите на Pfizer-BioNTec и Moderna, колко са имунизирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

10.   Какви точно действия са извършени, какви се извършват към момента и какви предстои да бъдат извършени във връзка с Част VI от Националния ваксинационен план – Комуникация и обществена инфромация? Какви точно като форма и съдържание съобщения са създадени и чрез какви комуникационни канали са разпространени до всяка една от отделните целеви групи към всяка една от петте приоритетни фази от ваксинационния план? Какви точно съобщения са създадени и чрез какви канали са адресирани до широката общественост в страната? По какъв начин се реализира обратна връзка на гражданите с Националния ваксинационен щаб при положение, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в сайта на МЗ, нито в Единния информационен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито известен пощенски или електронен адрес за кореспонденция, нито телефон за връзка?

11.   Какви още количества от ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna, и на кои дати се очаква да бъдат доставени в старната? Как точно ще бъдат разпределени тези количества в 28-те областни центъра на страната и предвид приоритетните пет фази от ваксинационния план?

12.   Ще бъде ли променен Националния ваксинационен план, така че най-уязвимите групи от настоящата Фаза IV да получат предимство за поставяне на ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?

13.   Каква е ролята и работата на Националния ваксинационен щаб, след като наблюдаваме пълно отсъствие на инициатива за координация от негова страна на ваксинационния процес между отделните звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, лични лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, приоритетни групи, граждани?

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!