София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Пламен Данаилов: Доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро

"Големият проблем не е в количеството, а в цената", заяви бившият зам.-министър на енергетиката

19 сПолитика 464 Николай Парашкевов

"Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчаса е разликата със сегашната. Докато има газ по "Турски поток", и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн. Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа", това заяви пред NOVA NEWS Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

По думите му пряката политическа намеса доведе нещата до сегашната политическа криза:

"ПП поеха на ръчно управление част от енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията на ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той.

И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро. 

Според него предвидимост в цената синьото гориво липсва:

"В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.