София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Плевнелиев: Правителството има право относно шпионския скандал

„Хибридните атаки и кибер войните от Русия към България са факт и подготовка"

Плевнелиев: Правителството има право относно шпионския скандал

„Хибридните атаки и кибер войните от Русия към България са факт и подготовка"

8 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Бившият президент Росен Плевнелиев каза, че приветства действията на българските институции относно така наречения „шпионски скандал“ в предаването „Здравей, България“ тази сутрин.
 
„Хибридните атаки и кибер войните от Русия към България са факт и са документирани отдавна. Идентични са с шпионаж, защото имат всички възможни инструменти, които можем да си представим - от овладяване на медии, създаване на нови медии, денонощно пускане в ефира на фалшиви новини, кибер атаки“. 
 
Той припомни, че много отдавна е станал ясен размерът и силата на руската хибридната атака в България и за това са писани не един и два доклада в архивите на Държавна агенция Национална Сигурност.
 
"Няма да забравя, когато в ден на избори през 2015 бе оргазнизирана най-голямата хибридна атака срещу България, българските институции и българската демокрация отново със съдействието на Русия.“
 
Росен Плевнелиев заключи, че Русия действа с огромна сила, мощ и амбиция, за да промени геополитическата си позиция. 
 
„Ще дам пример с една Черна гора. Русия изгради такива мрежи на влияние, включително икономически и политически, че когато правителството взе решение за влизане на Черна гора в НАТО бяха организирани бунтове, протести, включително и сваляне на правителството. За това нека си даваме сметка, че тези процеси, които се подготвят в България са същите и в много други държави. В момента в Черна гора има осъдени руски шпиони, руско зависими шпиони като опит да се промени геполитическата насока, така че нещата в дълбочина са сериозни .