София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Плевнелиев: Думите на Радев силно отекват във Фолксваген

"Президентът да гледа офшорите в своя екип"

Плевнелиев: Думите на Радев силно отекват във Фолксваген

"Президентът да гледа офшорите в своя екип"

1 годинаИкономика 15 Боряна Райчева


Говоренето на президента Румен Радев относно „Фолксваген“ е отекнало много силно в централата им във Волфсбург, коментира бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред Нова Телевизия.

Понеже според него се очаквало заседание на Надзорния съвет и общото събрание на акционерите на "Фолксваген”. Докато държавният глава оставял във всички нас усещането, че едва ли не той имал решаваща роля заради завода на "Фолксваген".

Според Плевнелиев преговорните екипи с немскич гигант са около 100 души. Като лично премиерът е провел десетки срещи и телефонни разговори със световни лидери и министър-председатели на половината немски провинции.
Вицепремиерът Томислав Дончев пък наблюдавал ежедневно процеса.

“Министри, екипи на местно ниво, кметове. Тези хора от една година работят, за да може тази стратегическа инвестиция да се случи. Нещо повече – инвеститорът от ден първи каза много ясно: „Моля ви, пазете мълчание, работете с нас, не го политизирайте, решението ще бъде изцяло експертно”. Очаквах пробив, но той не се случи от никой досега. Дори премиерът не спомена думата "Фолксваген".

Росен Плевнелиев е възмутен, че държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е страната: “Аз съм получавал обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като държаният глава денонощно говори колко е корумпирана”.

Той очаква от държавния глава, докато се нуждаем от стратегически инвестиции, да иска върховенство на правото. Но такива тежки думи от негова страна ни подреждали „в съвсем друга лига, за съжаление”.
Той подкрепи призива на Румен Радев да се разследват офшорните сметки на политиците – трябвало „да се бръкне дълбоко и да се извади истината”.


“Но е добре държавният глава да погледне и към себе си и към собствения си екип, ако щете към собствената си политическа партия БСП, с чийто лидер той денонощно и навсякъде е заедно. Прокуратурата не преди дълго време извади доказателства именно за член на екипа на държавния глава с офшорни сметки, така че нека, когато говори държавният глава, да бъде по-конкретен. Прокуратурата посочи Елена Йончева”, добави Росен Плевнелиев.


Бившият президент оправда управляващите за „Апартаментгейт”. В ГЕРБ направили опит „Апартаментгейт” не просто да бъде отложен или замаскиран, а да бъде решен. Последваха оставки, припомни Плевнелиев в поредния си задочен спор с Румен Радев.