София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Почина един от членовете на ВСС Евгени Диков

Той беше бивш шеф на Националната следствена служба
58 сОбщество 950 Натали Иванова

Почина членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков. Той беше бивш шеф на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор. 

Диков бе един от най-уважаваните магистрати в страната, с дълъг стаж в съдебната система. Той се ползваше с огромно уважение и авторитет след всички свои колеги както като професионалист, така и като човек.

През декември 2013 г. Евгени Диков беше избран за директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследванията. През 2017 г. следователите го избраха за член на Висшия съдебен съвет.  При избора си получи доверието на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас. Във ВСС Евгени Диков ръководише Комисията за управление на собствеността.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България изказват искрените си съболезнования на близките и приятелите на Евгени Диков по повод внезапната му кончина.

"Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост", пишат от Прокуратурата.