София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Поетът Недялко Йорданов: Животът изглежда груб, но хората никога няма да се откажат от културата (ВИДЕО)

Пред "Евроком" творецът сподели мислите си за съвременната роля на културата и духовността

пропускане
12 дниКултура 36 Иванина Игнатова

В Деня на българската просвета и култура, на нашата писменост и духовност, ви срещаме с един съвременен творец, боравещ умело със завещаната ни азбука. Поетът и драматург Недялко Йорданов е сигурен, че културата и духовността се пазят у българите, а литературата никога няма да е на заден план.

"Може животът да изглежда много груб, хората да са настръхнали един срещу друг, всеки да е обхванат от грижата как да оцелее. Обаче ето точно този празник показва, че хората никога няма да се откажат от желанието си, нуждата си от изкуство, от култура."

Често обвиняваме за пренебрегването на литературата и четенето на книги, развитието с бърза скорост на технологиите и все по-голямото навлизане на изкуствения интелект в ежедневието ни. За поета Недялко Йорданов обаче, те само разкриват нови възможности в сферата.

Творецът коментира и ролята на изкуството и културата у нас в тези променливи времена:

"То не става с правителствени мерки, това е личен въпрос на всеки. Който изпитва наистина необходимост от изкуство, той го предава и на своите деца."

Поетът изрецитира и свой стих, изключително подходящ не само за днешния празник, но и за ситуацията у нас изобщо - "Нека запазим във времето тежко, малко нещо от Бога и нещо човешко".

Повече вижте във видеото.