София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Поискаха оставката на председателя на Общинския съвет в Каварна заради пребития кмет

Мотивите за исканата оставка са изложени в общо 10 точки

Седем общински съветници в Каварна поискаха предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов. Причината е тъврденията за участие в побоя над кмета на с. Белгун Благомир Станев на 5 април т.г. Втори мотив за исканата оставка е системно неизпълнение на задълженията от страна на Стоянов.

На 5 април т.г. - ден след проведените парламентарни избори, Станев попада жалба в Окръжната прокуратура, че е бил пребит и унижаван в централата на ГЕРБ в Каварна. Според показанията му около 3 ч. сутринта в следизборната бил извикан в офиса на ГЕРБ в Каварна, "за да отпразнува победата". Там обаче бил пребит и унижаван от представящия се за "координатор на ГЕРБ" в региона Илиян Събев, след като се оказало, че в избирателната секция в с. Белгун са били подадени 11 гласа за ДПС. Докато кметът на селото бил удрян, заплашван и заливан с алкохол, председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов давал указания на Събев как точно да бъде малтретиран Благомир Станев и снимал случващото се с телефона си.

Докладната записка с искането за прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов е била подадена в администрацията вчера. Под нея стоят подписите на 7 общински съветници. Това са Айтен Атилова (ДПС), Нина Ставрева, Мима Василева, Красимир Кръстев (независими) и съветниците от БСП Марийка Стоянова, Пламен Белчев и Виктория Керчева. Според действащия в момента правилник за дейността на съвета всички те са повече от една трета от общия му състав (19 души), което задължава Йордан Стоянов да свика заседание на съвета. Ако той не го направи до следващия понеделник - 19 април, съвещанието трябва да бъде свикано от областния управител на Добричка област.

Мотивите за исканата оставка са изложени в общо 10 точки. Те се отнасят и за други нарушения, извършени от Стоянов. От заседанията на постоянните комисии в Общинския съвет не се водят протоколи, посочват подписалите документа. Според тях е нарушена комуникацията между съвета и администрацията. На лице е и системно незапознаване на съветниците с постъпила кореспонденция от институции и граждани, а в дневния ред на заседанията на съвета не се включват точки по зададени въпроси.

Седмината съветници, подписали искането за оставка, предлагат колегите им в Каварна да осъдят насилието срещу кмета на с. Белгун Благомир Станев и да се разграничат от "извършването на такава жестокост, агресия и насилие срещу граждани, без значение каква е тяхната професионална ангажираност, политическа принадлежност, пол, възраст, етнос и религия".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!