София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Политолог: Служебният кабинет се справи

"Министрите в служебното правителство си дават сметка, че са в трудна ситуация ", подчерта проф. Тодоров


"Ако се ограничим до конституционните разпоредби за служебно правителство, то това се справи. Но трябваше да се справи с далеч по-сложни неща, резултат от поредицата кризи. Служебното правителство успя да се справи доста добре, след като страната не попадна във вихрушката на тотална нестабилност", заяви пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ. 

Той допълни, че липсата на смяна в състава на Министерския съвет е по-добър коз от радикална промяна.

"Служебните правителства са единствен конституционен изход от една ситуация, при която парламентът не може да излъчи редовно правителство. Критиките към президента са разнопосочни - един път, че променя геополитическата ориентация на България, втори път, че твърде много следва политиките на Запада. Но това е част от политическия процес. Най-лесно се критикува служебно правителство, защото е неутрално, равноотдалечено от партиите... Президентът се оказа много критичен към почти всички партии и на равно отстояние от тях", каза проф. Тодоров.

Експертът посочи, че министрите в служебното правителство си дават сметка, че са в трудна ситуация - работят по стар бюджет, няма парламент, който да подкрепя инициативите им, дават си сметка за краткия период, в който ще работят. 

"Те са с вързани ръце. Нямат кой знае колко възможности", подчерта Тодоров.