София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Полша иска регистрация на всяка бременност, абортът ще е почти невъзможен

Това прави абортът невъзможен
10 мОбщество 130 Божидария Енчева

Предложение на здравното министерство на Полша всяка бременност да бъде вписвана в регистър предизвика обществено възмущение в страната, в която абортът е почти невъзможен, това съобщава Politico.

В постановление, изготвено от министерството през октомври и оповестено тази седмица от депутата от опозицията Кшищоф Брейза, се посочва, че ако бременна жена получи каквато и да е медицинска услуга, нейната бременност трябва да бъде вписана в Медицинската информационна система. В тази национална база данни се съхранява информация за лечението на пациентите, главно за да се проследяват лекарствата.

Теоретично предложената промяна би позволила на властите да проследяват всяка бременност и да определят дали тя завършва с раждане на дете. Това от своя страна поражда опасения, че регистърът може да се използва за проследяване на това дали дадена жена е направила аборт.

Полша има едни от най-строгите закони за абортите в Европа, а контролираният от правителството висш конституционен съд преди година обяви за престъпление прекъсването на бременност в случай на дефекти на плода.

Понастоящем абортът е разрешен само в случаите на изнасилване, кръвосмешение и когато животът на майката е в опасност, но неотдавнашната смърт на бременна жена на име Изабела показа, че границата между законното и незаконното прекъсване на бременността може да бъде размита.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!