София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Полша към Германия: Не сте си платили за войната

Военният министър Антони Мачаревич поиска репарации

15:34 ч. 02.08.2017 г.Политика 13

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че страната му не се е отказала да търси от Германия обезщтение за нанесените през Втората световна война поражения и престъпленията на нацисткия режим срещу поляците.

Преди няколко дни същото, но в по-общ план обяви и лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

„Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)", заяви Мачаревич по време на церемония по случай 73-годишнината от Варшавското въстание.

Въстанието започва на 1 август 1944 година и е организирано от „Армия Крайова“, антокомунистическа организация за съпротива срещу нацистите. Поради тази причина Червената армия, която вече е наближила полската столица, отказва да се намеси и от няколкостотин метра наблюдава как германците систематично избиват населението и разрушават града.

От 1 август до 2 октомври във Варшава се води безпощадна война, в която загиват около 250 000 поляци, а 75 процента от града са разрушени.

Германците губят около 20 000 души.

Червената армия влиза в почти напълно разрушената полска столица през януари 1945 почти без да срещне съпротива. Много от участниците във въстанието след войната са предадени на съветските тайни служби и са убити без съд и присъда в лагери в СССР.

"Германия може само да се опита да смекчи своята вина, да заплати този страшен дълг, който тя има спрямо полския народ. Това е единственото, което те могат да направят", каза Мачаревич, без да уточнява за каква сума евентуално би претендирала Полша.