София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Посланикът на Украйна у нас: Хибридната война на Русия срещу Украйна продължава

По думите му напрежението между двете страни отново ескалира сега
55 сПолитика 179

"Хибридната война на Русия срещу Украйна продължава от 2014 година, когато беше окупиран Крим". Това заяви пред БНР Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. По думите му напрежението между двете страни отново ескалира сега, защото "Русия продължава политиката си на унищожаването на Украйна като държава и отделна политическа единица".

Посланикът подчерта, че е добре, че руските войски се оттеглят от границата с Украйна, но това не означава, че ситуацията е разрешена в положителен смисъл.

"Въпросът е дали ще бъдат изтеглени всички, а няма да остане някой. Вторият въпрос е дали това не може да бъде повторено и в някакъв момент те да бъдат върнати".

Според Виталий Москаленко в струпването на военни от Русия по руско-украинската граница е имало и сигнали към Запада.

"Логиката на събитията свидетелства, че това е фундаментална линия на Путин и на Руската федерация по заграбване на Украйна, което цели и по-нататъшна инвазия на Русия и към Европа, ако падне Украйна", обясни дипломатът.

Н.Пр. Виталий Москаленко смята, че е безсмислена среща в Москва между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски:

"Путин настоява, ако има среща за урегулиране на конфликта в Донбас, тя да бъде между украинския президент Зеленски и представители на терористични групировки - т.нар. републики, организирани от Русия и породени от Москва, която поддържа сепаратистите".

Той припомни, че досега Русия е избягвала възстановяването на Минския процес и преговорите на високо ниво в Нормандския формат, тъй като е преследвала "опасна стратегия за ескалация на конфликта".

"Москва от самото начало не иска да започне изпълнението на Минските споразумения, в които първа точка е прекратяване на огъня... Последното споразумяване за прекратяване на огъня беше постигнато през лятото на миналата година и оттогава нататък не е минал и един ден, в който руските терористични войски не са нарушавали прекратяването на огъня. Вчера (26 април) пак 9 пъти е било нарушено това споразумение и има ранен украински войник".

Посланик Москаленко определи като негативно за Украйна затварянето до октомври 2021 година на част от Черно море, в посока на Керченския пролив, за военни и държавни кораби, включително и на други държави.

"Това означава, че корабоплаването на украинските кораби по крайбрежието на Азовско море ще бъде блокирано... Русия узурпира Азовско море и голяма част от Черно море, това е пълзяща анексия", заяви той.

Украинският посланик в България изказа благодарност към страната ни за политическата поддръжката. 

"Много сме благодарни на България и на страните от ЕС, НАТО и САЩ, че имаме политическа поддръжка и се надяваме това да продължи". 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!