София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Посланикът ни в Париж връчва протестна нота заради думите на Макрон

Френският посланик у нас е извикана в МВнР в понеделник за обяснения

13:38 ч. 02.11.2019 г.Общество 30

Посланикът на България във Франция Ангел Чолаков ще връчи протестна нота на френското външно министерство заради думите на президента Еманюел Макрон, че "предпочита легални имигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар вместо украински и български банди".

Това държавният глава каза в интервю за крайнодясното списание “Вальор актюел”.

Външният министър Екатерина Захариева е наредила на посланик Чолаков да връчи нотата, а френският посланик у нас Флоранс Робин е извикана в МВнР в понеделник за обяснeния, съобщиха от ведомството.

Украинското Външно министерство вече повика френския посланик в страната за обяснения.

Срещу думите на Макрон се обявиха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Те изразиха остри позиции срещу интервюто на френския президент. И двамата искат бърза реакция на Министерството на външните работи по скандала.

Ето какво написа Каракачанов във Facebook: "Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от така наречения политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.