София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Правителството дава 10 млн. лв за подпомагане на туроператорите

Това обявиха министрите на туризма Марияна Николова и на икономиката Лъчезар Борисов

Правителството дава 10 млн. лв за подпомагане на туроператорите

Това обявиха министрите на туризма Марияна Николова и на икономиката Лъчезар Борисов

10 мИкономика 485 Ивана Иванова


Правителството дава 10 млн. лв за подпомагане на туроператорите.

Това стана ясно от брифинг на министъра на туризма Марияна Николова, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

"С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и вече имаме разписан проект на стойност 10 млн. лв. Тези пари са недостатъчни, но са незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и туристическите агенти. Обемът на срещата, за които могат да кандидатстват туроператорите не може да надвишава 10% от оборота за миналата година", коментира Марияна Николова.

"Този ресурс не може да подпомогне напълно сектора, но продължаваме да търсим решения. Продължаваме да търсим и възможности за финансиране от Европа от предвидените 29 млрд. лв.", добави министърът на туризма

"Министерството на икономиката подкрепя всеки един от браншовете. От Оперативна програма иновации и конкурентноспособност ще прехвърлим 10 млн. лв. на Министерството на туризма. Оттук нататък трябва да се произнесе Министерството на финансите", коментира икономическият министър Лъчезар Борисов.

Кандидатстването ще бъде по облекчен режим и няма да може да се ползват консултантски услуги.

Николова разкри, че зимният сезон също се очертава да бъде тежък, затова мярката "60/40", която за сектор туризъм е "80/20" ще бъде продължена най-малко до края на годината.

Представителите на туроператорите споделиха още, че с тази първа мярка се предотвратяват очакваните фалите през септември. По техни думи те остават в стачна готовност, защото тези 10 млн. лв са само част от 150 млн. лв, които браншът иска за подпомагането си.