София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Президентските избори през годините

Назад в годинете се връщаме с политолога доцент Милен Любенов
пропускане
31 сОбщество 275 Златина Петкова

Поредните президентски избори вече са зад гърба ни. Помним ли обаче уроците от предходните вотове за държавен глава. Темата обсъждаме с политолога и преподавател в Софийския университет доцент Милен Любенов.

Провеждането на президентски избори в България започва след 10 ноември 1989 година. Досега са се провели осем избора. Първите два са непреки, от Народното събрание. След 1990 година президентът се избира пряко от всички избиратели, имащи право на глас.

На 3 април 1990 са проведени ПЪРВИТЕ президентски избори. От Народното събрание за председател-президент е избран Петър Младенов, издигнат от БКП и БЗНС. Вторият избор на президент е от Великото народно събрание на 2 август 1990. Гласуването протича в цели 6 ТУРА, защото никой от кандидатите не събира необходимите гласове. В крайна сметка на поста е избран Жельо Желев. Вицепрезидент е генерал Атанас Семерджиев. Мандатът им е 1 август 1990 г. - 22 януари 1992 г. Така стигаме и до първите преки президентски избори, които реално се явяват трети.

Следва победата на Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев с 59,73% пред Иван Маразов и Ирина Бокова с 40,27% . Това се случва през 1996 година. Петите президентски избори са през 2001 година. Кандидат-президентските двойки са 6. Това са изборите с май-малко участници. Те са спечелени от Георги Първанов и Ангел Марин от "Коалиция за България" с 54,13%. На второ място остават независимите Петър Стоянов и Нели Куцкова с 45,87%.

Шестите президентски избори са през 2006-та година. 7 са кандидат-президентските двойки. Отново печелят Георги Първанов и Ангел Марин, издигнати от Инициативен комитет. Те печелят с 75,95%. Това е и НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОЦЕНТ, с който е избирана президентска двойка. Втори са Волен Сидеров и Павел Шопов от "Атака" с 24,1%.

Седмите и осмите избори се печелят съответно от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова и от новоизбраната за втори път президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Какъв обаче е профилът на държавният глава и какви са най-важните уроци.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!