София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ СЕЗИРА КС ЗАРАДИ КЪМПИНГИТЕ

„НЕ КЪМПИНГИТЕ, А СТРОИТЕЛСТВОТО ВРЕДИ НА ПРИРОДАТА“
5 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд заради въведените глоби за къмпингуване и паркиране, съобщават от пресцентъра на Президентството.


Плевнелиев подкрепя обявяването на плажовете Иракли, Корал и Бяла-Карадере за места за природосъобразен туризъм. Той очаква отговорните институции да предприемат действия за гарантиране на запазването на цялостния облик на тези плажове.

Според него забраната за отдаването им на концесия и под наем и за осъществяването на стопанска дейност е недостатъчна. По думите му държавата трябва да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки българин да ползва природните богатства и да се намери баланс между различните потребности.

Държавният глава е на мнение, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на природата. Той подчертава, че къмпингуването не променя трайно облика на Черноморието, но строителството действа точно така.
Плевнелиев винаги е изисквал и подкрепял въвеждането на ясни регламенти при държавното управление и ефективния контрол за тяхното спазване. Глобите според него далеч не са решение, а и освен това засягат основните права на човека според Хартата на Европейския съюз.

Президентът ще сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!