София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

При Жорж

"Живя на пълни обороти. Фаустовски герой"

21:04 ч. 19.08.2019 г.Общество 43

С Жорж Ганчев официално се запознах преди 2-3 години. Почна да прави предаване в „Евроком“. Търсех си работа, повечето ми приятели с позиции също живееха трудни времена и - с биографийката отидох в телевизията и ... почнах като началник на новините.

Благодарен съм на Росен Илчев, не ме познаваше, но видя, че си разбирам от занаята и ми даде доверие. Донякъде го оправдах.

Се запознах с телевизионната легенда Николай Колев, чиито „Делници“ са лидер в следобедния ефир, с Иван Бошев, който може да направи живо предаване от нищото, със Симеон Идакиев, Минчо Христов, Иво Божков, разбира се – професорите Вучков и Мермерски...

А пък какви репортери имахме - и има...

Страхотни хора, приеха ме и работехме колкото можем. Много са, да не се обиждат тези, дето не ги споменавам.

Но почнах с Жорж, който днес, 19 август, почина.

Дойде в „Евроком“, още докато телевизията беше на „Тодор Александров“ и понеже „аквариумът“, в който живеех (понякога и буквално) беше срещу входа, директно се насочи.

Здраво ръкостискане, да ти счупи ръката. На 76-77. Гледам и Тръмп го прави. Школа. Не ми научи името, до края винаги ми викаше – как си, приятелю. Но никога не пропусна да се ръкостисне.

Първата ми среща беше есента на 1995. Кандидатирах се за кмет на Самоков (от СДС). Мислех, че Бизнесблокът може да подкрепи, но се яви някакъв лидер и се продаде на комунистите срещу избираемо място в листата.

Се ядосах малко и отидох при приятели, които тъкмо боядисваха ламперия в едно кафене, което държахме. Викам - момчета, стига сте мацали, от днес сте Бизнесблок. – Готово, какво да правим. - Да идем Жорж да ни припознае. Централата беше на „Шипка“, срещу БСД. БСД ще рече дом на „Българо-съветската дружба“, интересно съвпадение.

Та влизаме „при Жорж“. И лично той. - „Какво, бе, момчета?“. - Ние, г-н Ганчев, сме група самоковски патриоти...

И му казах какви ги вършат от негово име в Самоков. На някакво бюрце седеше Христо (мисля – Иванов), отцепил се от СДС, също с досие от ДС и Жорж вика – Христо, видиш ли. Пиши пълномощно.

Георги Ганчев Петрушев с артистичен псевдоним Жорж Ганчев, подписа документ на посочен от мене човек, че представлява БББ на територията на Самоков и общината, подпечата го и рече – успех.

Върнахме се в Самоков и човекът, вече законен пророк, рече, че Жорж ме подкрепя. Регистирахме и листа на Бизнесблока и вкарахме съветник без каквато и да е кампания, без лев.

Жорж Ганчев. Бог да му даде покой.

Знам, че имаше досие в ДС, че голяма част от биографията му е фабрикувана. Не мога да кажа колко къса му е била верижката. За артист от неговата класа вероятно е била дълга.

Не му се възхищавам, знам, че е изпълнявал поръчки. Но умря.

Живя на пълни обороти. Фаустовски герой. Мнозина от нас са влизали в подобни изкушения. Бъкано е с ДС-ари, за съжаление.

Бог да го прости.

На фона на днешните е импозантна фигура.

Автор: Георги Даскалов