София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Присъди по делото “Хитрино”

15 години затвор за главния машинист и 10 години за помощника му

Присъди по делото “Хитрино”

15 години затвор за главния машинист и 10 години за помощника му

4 месецаПравосъдие 34 Златина Петкова


Малко повече от три години след трагичния инцидент, при който товарен влак с цистерни газ дерайлира и предизвика взрив в центъра на село Хитрино, съдът се произнесе за вината.

Наказани за трагичния инцидент, при който смъртта си тогава намериха седем души, а други четиринадесет бяха ранени, са двама - главният машинист на влака Димитър Михнев и неговият помощник машинист Радослав Петков. Съответно единият получава 15, а другият 10 години ефективно лишаване от свобода, при първоначален общ режим.

В последната си дума пред съда машинистите поискаха да бъдат оправдани заявиха, че съжаляват за последиците от дерайлирането на влака. Защитниците на осъдените бяха категорични, че обвинението не е доказано. 

„За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице, като само така може да се постанови един стабилен съдебен акт, а прокурорът каза, че причината за експлозията не е установена.”, обясниха те. Според катастрофата е причинена от лошата жп инфраструктура. 

По време на делото Михнев беше пуснат под гаранция от 10 000 лв., а Петков беше с мярка "подписка".