София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Продължават преговорите по сделката за Брекзит

Британският премиер поиска ново отлагане на излизането от ЕС
пропускане

Продължават преговорите по сделката за Брекзит

Британският премиер поиска ново отлагане на излизането от ЕС

1 годинаПолитика 10 Боряна Райчева


Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда. Британският премиер Тереза Мей е готова за нови разговори, се казва в изявление на нейния говорител. Кабинетът се готви за заседанието на Европейския съвет в сряда, 10 април.

Обединеното кралство трябва да излезе от Общността на 12 април, а британският парламент все още не е одобрил никакво споразумение. По-рано стана ясно, че Мей е изпратила писмо до Европейския съюз с искане за допълнително отлагане на Брекзит до 30 юни.

Мей е предложила, ако британските депутати одобрят споразумение за оттегляне навреме, Великобритания трябва да може да излезе от ЕС преди изборите за Европейски парламент на 23 май.

Но тя посочва, че Великобритания ще се подготви за провеждане на евроизбори, в случай че британските депутати не постигнат разбирателство.

Тя поиска удължаване до края на юни на последната среща на върха на ЕС, която се състоя малко преди 29 март, датата, на която Обединеното кралство първоначално трябваше да излезе от ЕС.