София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Проф. Кантарджиев: Има основание да се съмняваме в обявявания брой нови COVID случаи

По думите му служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията
47 сЗдраве 1560

Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA NEWS. Той прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.

"Когато ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - да видим какво ще стане", отбеляза професорът.

Той коментира и купуването от България на френската ваксина. "Тя е за ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини заради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния ѝ белтък", разясни специалистът.

По думите му служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. "През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка", заяви той. И прикани служебният министър да внимава с решенията си, защото вреди на здравеопазването. "Когато давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", каза Кантарджиев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!