Search Suggestions
      понеделник, 06.10.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 ще е много по-стабилна от тази на „Пфайзър“

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Учени в Швейцария създават „живи компютри“ от човешки клетки

          Това, което някога изглеждаше като сюжет от научна фантастика, вече се превръща в реалност — малък брой изследователи по света разработват компютри, създадени от...

          Астрономи откриха планета-скитник, която поглъща шест милиарда тона газ и прах в секунда

          Свободно скитаща планета поглъща газ и прах със скорост шест милиарда тона в секунда – най-интензивният темп на растеж, регистриран досега при подобен обект,...

          Мъск подготвя конкурент на „Уикипедия“

          Предприемачът Илон Мъск се готви да представи конкурент на уеб базирана енциклопедия със свободно съдържание "Уикипедия", предаде ДПА. 

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions