Search Suggestions
      понеделник, 23.06.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 ще е много по-стабилна от тази на „Пфайзър“

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          „Северната звезда“: Може ли изкуственият интелект да предотврати Трета световна война?

          На фона на нарастващото глобално напрежение — с руската инвазия в Украйна, войната между Иран и Израел и тревожните сигнали за възможна атака на...

          Израелски хакери удариха криптоборса в Иран

          Известна хакерска група, свързвана с Израел, е поела отговорност за мащабна кибератака срещу най-голямата криптоборса в Иран.

          Британските учени предупреждават: Горещите вълни стават по-дълги и опасни

          Обединеното кралство е изправено пред по-чести, по-дълги и по-интензивни горещи вълни заради климатичните промени, съобщи Метеорологичната служба на страната. Официалното предупреждение идва в навечерието...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions