Search Suggestions
      четвъртък, 18.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 ще е много по-стабилна от тази на „Пфайзър“

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.

          - Реклама -

          „Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината“, коментира още тя.

          Разликата между българската ваксина и тази, която е на „Пфайзър“. „Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на „Пфайзър“ е съхранението. „Пфайзър“ казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна“, обясни тя. 

          Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          В Перу откриха 12-милионен фосил на праисторическа „морска свиня“

          Перуански палеонтолози представиха уникално откритие – фосил на праисторическо китоподобно, известно като „морска свиня“, датиращо отпреди 12 милиона години. Фосилът, дълъг 3,5 метра, е открит...

          Британски учени: Стотици жертви в България и хиляди в Европа по време на горещата вълна това лято

          България е сред най-тежко засегнатите страни в Европа от летните горещини през 2025 г., сочи нов доклад на Grantham Institute към Кралския колеж в...

          Шефът на „Роскосмос“: Русия разработва конкурент на „Старлинк“

          Русия работи активно по създаването на алтернатива на сателитната интернет система Starlink на Илон Мъск. Това съобщи новият генерален директор

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions