София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Прокуратурата: Ненчев доведе българската армия до колапс

Извънредният брифинг беше свикан по повод неверни твърдения на министъра

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Прокуратурата свика извънреден брифинг относно обвиненията срещу министъра в оставка Николай Ненчев. Повод за брифинга: Абсолютно неверни твърдения от страна на Ненчев.
По думите на говорителя на Прокуратурата Румяна Арнаудова твърдението на Николай Ненчев, че му е повдигнато обвинение заради сключените договори с Полша не е вярно. СГП не е установило нарушения при сключването на договорите за ремонтите на МиГ-29 в Полша. Обвиненията са за престъпление по служба. Случаят е особено тежък, коментира Арнаудова.
Николай Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.
Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.
Проверката на прокуратурата е започва в края на 2015 година по сигнал на гражданин, който държавното обвинение възлага за проверка на ДАНС. Засега лицето остава анонимно, но по думите на Арнаудова е запознато достатъчно добре със спецификата на случая. Министър Ненчев веднъж вече е разпитван по случая в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Тогава той обясни пред журналисти, че проверката касае избора на компания за ремонт на двигателите, а не цената за това.
България има задължение да осигурява бойно дежурсво по еърполисинг. Намаляването на нальота е довело до почти изчерпване на възможност за страната да изпълни своите отговорности:
В момента продължават разпитите със свидетелите. Предстои да бъде призован гражданина, подал сигнала. Новоизбраният президент на България Румен Радев също е дал показания. Прокуратурата не предвижда да призове Бойко Борисов като свидетел.
От своя страна министър-председателят в оставка Бойко Борисов също коментира обвиненията към Ненчев:
По думите на говорителя на Прокуратурата целта на министъра в оставка е била да бъде забавен ремонтът на РСК МиГ-29. Мотивите за това не са известни, но евентуални финансови облаги никога не са изключени, коментира Арнаудова. Обвинение срещу зам. министърката на отбраната Десислава Йосифова няма да бъде повдигнато, защото Прокуратурата е счела поведението й за адекватно на позицията, която заема.
На 27 ноември 2015 година парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. В подкрепа на споразумението гласуваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Против се обявиха БСП и Атака и независими, а АБВ не взе участие в гласуването, защото според парламентарната група Народното събрание не е компетентно да се произнася по търговски договори. Споразумението предвижда ремонтирането на 6 самолетни двигателя за МиГ-29 в полски военен завод срещу сумата от 6,138 млн. евро. Това прави по 1,023 млн. евро за всеки. След ремонта ресурсът на всеки е удължен с 350 часа, като гаранцията е за 200 часа.