София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Прокуратурата: Шофьорът на буса с мигранти никога не е имал шофьорска книжка

Мъжът е с богато криминално минало и е осъждан за различни престъпления

36 сИнциденти 240 Николай Парашкевов

Шофьорът на буса с мигранти, който се заби в полицейски патрул край София вчера, никога не е притежавал шофьорска книжка.

Това съобщи пред БНТ говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

"Никога не му е издавано свидетелство за управление от българските власти, той не се води на отчет като водач на МПС. Това е по справката, която имаме от властите", изтъкна тя.

Мъжът е с богато криминално минало и е осъждан за различни престъпления - кражби, хулиганство, измами.

Мъжът е търпял е наказания за престъпленията си, уточни Петрова.

Според предвиденото в закона, присъдата за каналджийство може да бъде лишаване от свобода до 10 години, а за умишленото причиняване на телесна повреда на служителя на МВР - до 12 години, посочи още говорителят на СГП.

"Полицейският патрул е бил на остров, но не е препречил пътя на буса. В момента, в който шофьорът на буса с мигранти завива надясно, смятаме, че се е движел със 100-130 км/ч - губи управлението върху автомобила, удря се в мантинелата, провлачва се по нея, навлиза в калта и удря спрелия на безопасно място полицейски бус. За това свидетелстват и самите мигранти. Другото, което казват, е че не са усетили задействане на спирачния механизъм от страна на шофьора", посочи Петрова.