София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ПРОТЕСТ: Протестиращи поискаха импийчмънт на Радев, от ПП-ДБ се включиха в акцията (ВИДЕО)

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, считат организаторите

8 мПолитика 1209

Протест пред Президентството се провежда към настоящия час. Протестиращите изказват недоволство срещу политиката на държавния глава Румен Радев. Въпреки дъжда, към 19:00 часа пред президентската институция са се събрали десетки, а акцията е подкрепена и от депутати от ПП-ДБ. 

България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура, заявяват организаторите от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане, заявяват организаторите.