София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Протестиращите внасят законопроект, за да оставят Гешев без ”преторианска гвардия”

Отец Дионисий призова главния прокурор да си подаде оставката в рамките на 24 часа
2 мПравосъдие 375 Мирослав Митков

Организаторите на "Протести 20/21", които над 280 дин протестират по столичните площади" внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Проектът ще остави обвинител №1 Иван Гешев без "преторианската му гвардия", поясни те.

"Трябва да лишим главния прокурор от възможността да разполага с нещо, което не му се полага по смисъла на правото – да си подаде оставката в рамките на 24 часа", категоричен беше архимандрит Дионисий.

„В качеството си на граждани и на хора от протеста, които протестираме от 9 юли миналата година, днес ще внесем до председателя на Народното събрание г-жа Ива Митева и до председателите на всички парламентарни групи едно предложение за изменение на закон. Като граждани имаме право на такова нещо. Искаме Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство да бъде променен. В чл. 14, ал. 3, т. 4 относно функциите на Бюрото по защита. От миналата година Бюрото по защита, което беше към ГД „Охрана“ към министъра на правосъдието, изпълнява и функция по защита на прокурори и следователи. Ние искаме или това Бюро отново да се върне към министъра на правосъдието, или в частта си в чл. 14, ал. 3, т. 4 да се редуцира и следният текст да бъде: „организира и осъществява охраната на прокурори по-ниски от тази на главния прокурор и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с Пленума на ВСС“, обясни Христо Колев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!