София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първата след Байдън: Камала Харис получи своя шанс да управлява САЩ

Какви са силните и слабите страни на Демократичен # 2?
21 сЕвроком 4216

Със спечелването на необходимите гласове за президент на САЩ от страна на Джо Байдън в САЩ шансовете на сенатора от Калифорния и номинираната за вицепрезидент на Демократическата партия Камала Харис се увеличават. 55-годишната жена от афроамерикански и индийски произход се възприема и като нещо повече - а именно като реален ръководител на Белия дом. Това предположение изрази и настоящият американски лидер Доналд Тръмп. И така, коя е Камала Харис и защо може да бъде видяна на този пост.

Родителите на Камала Харис - индийката Шамал Гопалан и ямайският имигрант Доналд Харис се запознават през 60-те години като аспиранти в Калифорнийския университет в Бъркли. Майка й е била ендокринолог, изучавала начини за борба с рака на гърдата, а баща й е преподавал в няколко университета, работил е като икономически съветник в различни страни (включително в родната си Ямайка).

В младостта си и двамата са активисти за граждански права и редовно участват в митинги и демонстрации. Малката Камала често е била свидетел на протестните действия. Родителите взимат дъщеря си със себе си на протестите, докато тя все още беше в инвалидната количка. Ето защо самата Харис твърди, че нейната политическа дейност започва, когато е била дете. Тя често споменава този факт по време на предизборната кампания.

Когато Камала е на седем години, родителите й се разведоха. Майка трябваше да отгледа сама и по-малката й сестра Мая. Харис каза, че Гопалан често е трябвало да работи ден и нощ, за да издържа семейството си.

Като дете Камала посещава както хиндуистки храм, така и баптистка църква, където се събират афроамериканци.

По време на текущ дебат за кандидатите за вицепрезидент Харис отбеляза, че именно майка й, починала от рак на дебелото черво през 2009 г., я е вдъхновила да започне държавна служба.

„Знам, че самата мисъл, че ще седя тук точно сега, ще я направи горда и тя трябва да го гледа отгоре“, каза политикът.

Според Харис тя и сестра й Мая са възпитани да се чувстват като „горди чернокожи жени“, но никога не са забравяли индийските си корени: „Тя ни научи да поставяме семейството на първо място - семейството, в което си роден, и семейството, в което си ти избра".

Междувременно именно произходът на Харис стана обект на разгорещени дискусии на американската политическа сцена и дори причината за различни конспиративни теории. Някои експерти по конституционното право на САЩ твърдят, че тя изобщо няма право да бъде избрана за поста вицепрезидент на страната.

Работата е там, че Конституцията на САЩ гласи, че кандидат за президент и вицепрезидент трябва да са "родени граждани на САЩ" и да пребивават постоянно в страната в продължение на поне 14 последователни години.

Към 1964 г., когато се ражда Камала, никой от родителите й няма американски паспорт. Самата Харис обаче е родена в Оукланд, Калифорния.

В същото време редица правни експерти смятат, че фразата „роден под американска юрисдикция“ изобщо не се отнася до географското място на раждане на човек, а само до произхода на родителите му. Съответно, ако майката и бащата не принадлежат към юрисдикцията на Съединените щати, тогава дъщеря им не е „родена американка“.

Семейство Харис живее в беден, предимно афроамерикански район. В края на 60-те години обаче Калифорния обявява програма за „интеграция“, включваща съвместното образование на бели и цветнокожи американски ученици. Харис също влиза в едно от тези училища.

Дискусията по тази тема беше един от най-запомнящите се моменти от първия дебат на потенциалните демократични кандидати за президент през 2019 г. Тогава Камала Харис и Джо Байдън се срещнаха за първи път лице в лице.

Калифорнийският сенатор критикува остро бившия вицепрезидент за неговата политика през 70-те години. Упрекът на Джо Байдън бил, че той се противопоставя на програма от така наречените „трансфери на десегрегация“ на чернокожи ученици в автобуси до училища, разположени в престижни райони с преобладаващо бяло население.