София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Птицевъдите предупреждават за масови фалити в отрасъла

Промишленото птицевъдство в България е в кризисна ситуация
25 дниАгро 353 Николай Парашкевов

Птицевъдите в България алармират за предстоящи масови фалити в сектора.

Те са на мнение, че годината ще става още по тежка. Причината е сривът в цените на пилешкото и яйцата, докато тази на фуражите продължава да расте.

Лошата реколта през 2020 г. допринася още повече за поскъпването на зърнените култури.

Основното недоволство в бранша идва от това, че потърпевшите не са включени по никакъв начин в програмите за подпомагане на бизнесите след пандемията.

С цел избягване на предстоящите фалити в сектора Асоциацията на професионалните птицевъди е разработила конкретни предложения, които представи в опит да потърси диалог с Министерството на земеделието. От Асоциацията поискаха отваряне на държавния резерв и подпомагане с пшеница и царевица за изхранване на птиците, както и диференцирана ставка на ДДС за яйца и птиче месо. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!