София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Пътните фирми настояват да получат парите си

Инж. Стефан Чайков заяви, че спешно трябва да бъде приета методика за индексация на цените
4 сОбщество 262 Николай Парашкевов

Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени.

Това заяви пред БНТ председателят на Браншовата камара "Пътища" инж. Стефан Чайков и по думите му потвърждението е от министъра на регионалното развитие.

Проверката на ДНСК, относно работата на пътностроитеклните фирми все още тече, но са ревизирани повече от половината от около 900 - те фирми.

Според инж. Чайков фирмите са изпълнявали единствено заданията на поръчителя и не са можели да го откажат.

Чайков каза още, че спешно трябва да бъде приета методика за индексация на цените на строителните дейности.

Тя дава възможност на базата на поскъпването на строителните материали дейностите по всички договори, които са изпълнявани през последните две години, да бъдат индексирани спрямо базата 31 декември 2020 година.

Индексацията важи за всички сертифицирани дейности от 30 юни 2021, защото се приема, че от тази датата започва галопиращата инфлация при строителните материали.

По думите му с новите по-високи цени на материалите строителите не могат да довършат работата си по много обекти от оперативни програми - и общински, и държавни.

“С настъпването на тази форсмажорна ситуация фирмите неколкократно уведомяваха възложителите, че не са в състояние да изпълнят обектите на старите цени”, подчерта Чайков.

Според него физически обекти за около 4 млрд. лева, които не могат да бъдат довършени, което е пряка щета.

“През потенциалната щета от факта, че няма да бъдат изпълнени оперативните програми, вече говорим за близо 10 млрд. лева”, допълни той и предупреди, че може да се стигне до връщане на пари и санкции не само по текущите програми, а и по някои от предходните.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!