София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Радев се срещна с принц Фейсал бин Фархад ал Сауд

Обсъдили са възможностите за алтернативни доставки на суров петрол

18 сПолитика 548 Иванина Игнатова

Сътрудничеството на България и Саудитска Арабия в икономиката, енергетиката и високите технологии обсъди президентът Румен Радев с министъра на външните работи принц Фейсал бин Фархад ал Сауд на среща в Ню Йорк. Държавният глава изрази високата си оценка за мащабната инициатива за развитие и модернизация на Саудитска Арабия Визия 2030 и отбеляза възможността и капацитета на компании от България да участват в този процес.

 

Обща бе позицията, че България и Саудитска Арабия могат да си партнират в секторите на високите технологии, научните изследвания, както и в областта на отбраната. Провеждането на първото заседание на Смесения комитет за икономическо сътрудничество между България и Саудитска Арабия ще даде възможност за набелязване на конкретни области и проекти от взаимен интерес, бе подчертано по време на срещата.

 

По време на срещата президентът Румен Радев изрази и интереса на България за алтернативни доставки на суров петрол след изтичането на дерогацията за внос на петрол от Русия.