София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разбита е ОПГ за незаконни цигари

Бандата е международна, ръководена от българи

Разбита е ОПГ за незаконни цигари

Бандата е международна, ръководена от българи

1 годинаКрими 26 Боряна Райчева


Неутрализирана е международна престъпна организация за незаконно производство на цигари, ръководена от българи.

 

Тютюнът, внасян от България, без да преминава митнически контрол, е използван в Испания за нелегално производство на цигари. Те са разпространявани основно в страната производител, Германия и Обединеното кралство. Установено е, че консумативите и машините също са внос от България. Придобитите от незаконната дейност големи парични суми бивали „изпирани“ чрез други фирми, като голяма част от тях са инвестирани в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради у нас и в Испания. Използвани са и кредитни карти за измама в различни заведения.

 

В хода на акция от началото на април т.г. в Испания, са осъществени многобройни претърсвания и изземвания, задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани, и е прекратена дейността на нелегална фабрика за цигари.

 

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други (от общо 13 различни марки) на обща стойност 4,5 млн. евро, както и голямо количество тютюн и консумативи. Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност.

 

В тясно  сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между испанската Национална полиция и ГДБОП – сектор „Контрабанда“ към отдел „Митнически режими, данъчна и осигурителна система“ е разкрита международната престъпна  организация. Работата по случая започнала през 2017 г.

 

Съвместната работа по случая продължава.