София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

РАЗКРИТИЕ: Две фирми са получили преференциални условия от Българската банка за развитие

Кирил Петков съобщи още, че тази седмица ще бъдат представени мерки
пропускане
4 чПолитика 1720

От одитния комитет ми казаха, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 са се финансирали на много по-добри условия, отколкото предишните им кредити. Това каза в интервю за БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Техномаркет“ е имал финансиране на 7% преди. ББР им е отпуснала кредит на 2%. Това е 5% по-малко, отколкото са имали преди. „Транспект“ е фирмата, която писа до медиите. Лихвите, които те са успели да договорят с ББР, вместо 9% на различен техен кредит, са паднали на 4%. Това са същите 5% по-надолу. “, констатира той, като допълни, че предложението за лихвата идва от Управителния съвет на ББР.

Кирил Петков обясни, че е много важно случаят с Българската банка за развитие да се изясни, тъй като парите, с които тя оперира, са публични и от данъците на българите.

„Ако беше частна банка – супер, да си два кредити на когото си поиска. Но когато нашите данъци са там, банката има ангажимент към обществото, който трябва да следва. В случая не става въпрос дали е ликвидна, или не. Тя няма и депозити на частни лица. Тя въобще не е банка като банка. Мисля, че няма да има нито една търговска банка, на която топ 20-те й клиента да могат да си позволят да покрият 92% от портфолиото на кредитите, които тя дава. Една нормална банка не би си позволила да прави такива неща, камо ли банка, в която миналата година сме налели 700 милиона от нашите данъци. После още 140 милиона. ББР трябва да съществува само ако може да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни или нови“, допълни служебният министър.

Кирил Петков съобщи още, че тази седмица ще бъдат представени мерки, които да помогнат за възстановяването на малкия и среден бизнес в България.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!