София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

РЕКОРД: Контрабандни цигари за близо 5 млн. лева задържаха в Бургас

13 млн. къса са били укрити в ремарке
26 мКрими 284

Рекордно голямо количество недекларирани цигари задържаха на митнически пункт в Пристанище Бургас.

Стоката е пристигнала  в България на 28.03.2021 година. Цигарите са от две търговски марки - "Торос" и "Емайл", които са непознати на българския пазар. Според Тихомир Каменов - заместник-директор на Главна дирекция "Митническо разследване и разузнаване" в Агенция "Митници" те не са били предназначени за българския пазар, а най-вероятно за европейския. 

Цигарите са 651 000 кутии. 13 млн. къса за около 5 млн. лева са били укрити в ремарке, което е пристигнало в България от Грузия с ферибот. 

35 ремаркета с домакински хартиени ролки са пътували за Унгария и са преминавали транзитно през България. Цигарите, над 650 000 кутии, са били укрити в едно от тях, то е било селектирано за проверка, обясни още Каменов.

"Рентгеновата проверка установява места с различна плътност, във връзка с което е отклонено за физическа проверка. При нея се установява "тапа". Декларираната стока - хартиени ролки, се намира в най-задната част и покрива малка част от товарното помещение. Цялата останала част е заета от цигари", разясни той.

"На този етап не можем да говорим за контрабанден канал", допълни Каменов, като и уточни, че това е най-голямото количество задържани недекларирани цигари от началото на годината на граница на България, най-голямото количество цигари на ферибот в Бургас и едно от най-големите през последните години.

Образувано е досъдебно производство, обяви административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев. Той уточни, то е за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от Наказателния кодекс, тъй като касае квалифицирана контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. 

Няма задържани. Към момента е извършен оглед, проведени са и разпити на свидетели.  Експертиза ще установи дали цигарите са фабрично производство.

Образувано е досъдебно производство, обяви административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев. Той уточни, то е за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от Наказателния кодекс, тъй като касае квалифицирана контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. 

Той подчерта и, че "Има дружество, което е трябвало да експортира стоката до Унгария. То е българско. На този етап мога само това мога да заявя като информация. Все още разследването е в началния си стадий".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!