София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Рекорден спад на работните места във Великобритания

На фона на засилената несигурност около Brexit

Рекорден спад на работните места във Великобритания

На фона на засилената несигурност около Brexit

6 месецаПолитика 13 Боряна Райчева


Броят на работните места в икономиката на Обединеното кралство е паднал през III тримесечие. Броят на свободните работни места намалява на годишна база. В същото време растежът на заплатите се забавя.
Коефициентът на безработица през юли-септември е спаднал до 3,8%, достигайки минимума от началото на 1975 г., сочат данните на Националната статистическа служба (ONS).
В същото време броят на работещите британци е намалял с 58 хил. до 32,753 млн. Това е максималният спад от март-май 2015 г. Анализаторите очакват още по-рязко намаляване - с 94 хиляди.
Броят на безработните намалява с 23 хиляди до 1 306 милиона души.
Заплатите, включително бонусите през юли-септември, се увеличават с 3.6% на годишна база след увеличение от 3.7% през юни-август.
Ръстът на средната работна заплата без бонусите също възлиза на 3,6%.
Броят на гражданите на ЕС, работещи във Великобритания, нараства само с 0,3% на годишна база.
Броят на свободните работни места през август-октомври възлиза на 800 хиляди, в сравнение с 853 хил. година по-рано. Намалението на свободните работни места в годишно изражение е най-голямото от края на 2009 г.
Данните показват отслабване на пазара на труда на фона на засилената несигурност около Brexit и предстоящите избори във Великобритания.
Банката на Англия също понижи прогнозите за икономически растеж и инфлация във Великобритания.