София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

REUTERS: САЩ отхвърли масовото прилагане на третата доза срещу Covid

Експертната група може да гласува за по-ограничено приложение на бустерни дози за по-възрастни хора
9 мЗдраве 458 Ивана Иванова

Работна група от външни експерти към Агенцията по храните и лекарствата на САЩ гласува срещу масовото прилагане на подсилващи дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" срещу COVID-19 за лица над 16 години, предаде Ройтерс.

Експертната група обаче може да гласува за по-ограничено приложение на бустерни дози за по-възрастни хора по-късно днес.

Работната група гласува с преобладаващо мнозинство срещу прилагането на подсилващи дози ваксина за американци над 16 години, подкопавайки плановете на правителството на Байдън да започне да предлага трета доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех " от следващата седмица.

Сред експертите обаче намери широка подкрепа идеята за подсилваща доза за по-възрастните американци, който са изложени на по-голям риск от тежко протичане на COVID-19 и е по-вероятно защитата им срещу заболяването да е спаднала след първите дози от ваксината, пише БТА. Служители на агенцията казаха, че гласуването за препоръчване на одобрение на трета доза ваксина за такива социални групи е възможно да се състои по-късно днес, а службата ще се съобрази с мнението на експертите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!