София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ричард Алибегов: Смятаме, че заведенията ще останат затворени за поне 2-3 месеца

По думите на председателя на БАЗ по-строгите мерки срещу COVID-19 ще останат и след празниците
10 сЕвроком 3043

Има оптимизъм и желание в правителството за помощ към бранша, но според нас ние ще останем затворени за поне 2-3 месеца“. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на ТВ Европа.

Според него по-строгите мерки срещу COVID-19 ще останат и след празниците, но се очаква браншът да бъде подкрепен с нови финансови антикризисни мерки до Коледа. По думите му ситуацията в бранша се описва като множество фалити и напуснали работници.

„Не можем да кажем дали затваряме за три седмици. От наша гледна точка затваряме поне за 2-3 месеца. Не вярваме много на здравния министър, че ще има разхлабване след 21-ви. Ние се готвим за поне 2 месеца, какво ще стане – ще видим. Ситуацията е такава, че доста от нашите служители ще сменят бранша. Няма да се занимават повече с този бизнес. Нормално, два пъти затваряне за една година, за 10 месеца даже им се оказа прекалено много.

Това, което успяхме да договорим за тях обаче, ние искахме 80% от трудовото възнаграждение. Оказа се, че на този етап това е невъзможно, евентуално от догодина. Засега тези, които са на 8 часов работен ден ще получат 24лв. на ден или 480 лв. за декември месец, което е нещо, но е крайно недостатъчно за нормален живот“.

Алибегов все пак заяви, че правителството се старае да помогне на бранша и това вероятно ще се случи до празниците: „Ежедневни са разговорите. Има оптимизъм, че има желание. Това което не ни прави особено оптимистични е, че там има срокове, които трябва да бъдат спазени, когато се ползват такива пари. За съжаление тези срокове не са съобразени с нашите нужди и кризата. Това са тук 5 дена, 7 дена, 10 дена. Имаме уверението на министъра на икономиката, че това ще се случи преди празниците, което би било много добър вариант. От понеделник вече хората ще могат да кандиатстват за тези 24 лв., защото колегите от нощните заведения са затворени от 27 октомври. Те досега не са взели пари. Така че след това смятам, че ще се поуспокоят тогава нещата".