Начало Новини Предавания На живо

Родители отново на протест

Страхуват се от новите закони в областта на закрилата на детето

10:48 ч. 07.09.2019 г.Общество 16

Пореден протест на родители срещу предстоящите промени в законодателството в областта на закрилата на детето, които се очкава да влязат в сила от началото на 2020-та година.
 
Недоволството ще се проведе в редица големи градове на страната, като в София то ще е пред посолството на Кралство Норвегия. Предвижда се и протестно шествие до норвежкото консулство във Варна. В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград ъпк са планирани автопоходи. В Русе
се очаква автошествие до Дунав мост. В Бургас и други градове протестните акции са планирани пред общините.
 
Родителите са притеснени от измененията, които според тях крият риск социалните работници да могат да отнемат много по-лесно децата им, като дават пример, че с новите разпоредби, непълнолетен ще може да бъде извеждан от дома си, след подаден сигнал.
 
От социалното министерство припомнят, че мярка за закрила, при която се извежда дете в риск от семейството му, ще продължи да се прилага, както и досега- само с решение на съдия, при това само в много крайни случаи на насилие. Социалните работници и полицията извеждат деца от семейството само ако животът и здравето на детето са непосредствено застрашени.\" допълват от ведомството.