София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия: Примирието в Нагорни Карабах се спазва

На 10 ноември беше обявено пълно прекратяване на всички военни действия в района
10 сЕвроком 172

Примирието се спазва по цялата линия на контакт в Нагорни Карабах. Това съобщи пред репортери официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от TACC

"Примирието се спазва по цялата линия на контакт", каза генералът.

Той добави, че „към 14 ноември в района на миротворческата операция по линията на контакт са разположени 12 наблюдателни пункта на руския миротворчески контингент, които денонощно следят ситуацията“.

Конашенков уточни, че в зоната на отговорност "Юг" са разположени общо 14 поста, в зоната на отговорност "Север" са създадени три наблюдателни пункта, "днес се планира да завърши разполагането на още пет поста в тази зона".

Според Конашенков части от руската военна полиция ще започнат да извършват патрулиране в Нагорни Карабах в събота. "Оттук нататък частите на руската военна полиция започват да патрулират в Северната и Южната зона на отговорност", каза генералът.

Говорителят каза още, че със съдействието на руските миротворци в района на град Шуша е започнал процесът на размяна на телата на загиналите.

В съответствие с договореностите, посочени в съвместното изявление на президента на Руската федерация, президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения, от 00:00 часа московско време на 10 ноември (23:00 часа българско време на 9 ноември) беше обявено пълно прекратяване на всички военни действия в Нагорни Карабах. Военните части на Азербайджан и Армения остават на своите позиции, докато руските миротворци са разположени в региона.